Press "Enter" to skip to content

Adresarea Bisericii “Sfinţii Voievozi” din com. Băcioi, în legătură cu desfășurarea sărbătorii de Paști

Dragii noștri băcioieni,

Cu părere de rău, din cauza molimei de coronavirus, anul acesta nici Sărbătoarea Învierii nu o vom putea petrece împreună, în biserică. Autoritățile, pentru binele nostru, al tuturor, ne-au permis doar preoților, paraclisierilor și cântăreților să săvârșim, în biserici, slujba pascală. Pe d-voastră, dragi creștini, vă rugăm să stați acasă. Noi vă vom pomeni pe toți la rugăciune. Faceți Biserică din casa d-voastră. Aveți posibilitatea să fiți la Slujba din noaptea Paștelui prin intermediul televizoarelor. Astfel, puteți privi Liturghia Învierii la posturile tv Moldova 1, Trinitas TV, Soiuz sau pe rețelele de socializare. Dar, vă îndemnăm să nu o faceți culcați în pat sau într-un alt mod nedemn de o slujbă religioasă, dar în fața icoanei, cu candela aprinsă, cu lumânarea de ceară în mâini și îmbrăcați ca de sărbătoare. 

În ceea ce privește sfințirea cozonacului și a celorlalte produse pregătite pentru masa de sărbătoare, în acord cu administrația publică locală și poliția din comuna noastră, vă reamintim Decizia nr.6 din 26 martie 2020 punctul 2 a Comisiei pentru Situații Excepționale: („Se interzice începând cu 27 martie 2020 aflarea, în locuri publice, în grupuri mai mari de 3 persoane (cu excepția grupurilor constituite din membrii familiei de gradul I-II în linie dreaptă sau colaterală, concubini sau alte persoane ce au calitatea de reprezentant legal al unuia din membrii familiei”) În cazul în care dumneavoastră  decideți să veniți în seara Paștelui pentru sfințirea prinoaselor, vă rugăm respectuos să luați în vedere cele expuse mai sus referitor la aceasta perioada, sfintirea prinoaselor va fi făcută pe străzile adiacente a bisericii (str. Arh. Mihail și str. Independenței ) începând cu ora 01:30, veți putea veni. Intrarea se va face doar de pe strada Ștefan cel Mare (colț cu magazinul de materiale p/u construcție), iar poliția va avea grijă de ordinea publică și de respectarea tuturor regulilor. Atunci când veniți, vă rugăm să purtați măști și mănuși de protecție și să păstrați între d-voastră distanța socială de doi metri. Vă mai rugăm pe cei trecuți de 63 de ani, cei care aveți simptome de oricare boală și cei care faceți parte din categoria de risc să stați acasă. Rugați rudele sau vecinii să ia coșul d-voastră și, astfel, veți avea sfințite bucatele pregătite pentru masa de sărbătoare. 

Cu privire la Paștile Blajinilor, anul acesta pomenirea celor răposați la cimitire, prin binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, o vom face pe 8 iunie, a doua zi de după Duminica Mare, (cu alte detalii vom reveni pe parcurs).

De asemenea, vă aducem la cunoștință că în perioada 19-28 aprilie 2020, conform dispoziției nr. 11 din 13 aprilie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, accesul în cimitir va fi restricționat (interzis), vor putea intra  dor cei cu înmormântările curente în număr de maxim 10 persoane.

Vă rugăm ca toate lucrările de amenajare în cimitir legate de Paștele Blajinilor sa le faceți începând cu 1 iunie 2020.

Dragi creștini, știm cât de greu vă este să acceptați aceste lucruri. Și mai știm cât de dor vă este de biserică. Același dor ne macină și pe noi, slujitorii. Însă, vă rugăm să mai avem încă un pic de răbdare, să respectăm toate dispozițiile statului în raport cu această epidemie pentru a nu ne îmbolnăvi pe noi și pentru a nu expune pe cei din jurul nostru. 

Vă dorim multă sănătate și multe bucurii de la Domnul Hristos, înviat din morți.

Hristos a înviat! 

Dispoziția nr. 11 din 13 aprilie 2020, Comisia Pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău

Comisia-p-u-Situatii-exceptionale-a-mun-Chiusinau-Decizia-11-din-130420201ca77