Press "Enter" to skip to content

SONDAJ privind soarta construcției nefinalizate a Casei de Cultură din com. Băcioi

În perioada 27 aprilie – 27 mai Primăria com. Băcioi desfășoară un sondaj privind soarta construcției nefinalizate a Casei de Cultură din localitate.

În centrul satului Băcioi de peste 33 ani se află semi construită/semi ruinată Casa de Cultură(Clubul) . În urma consultărilor făcute cu cetățenii în timpul perioadei electorale, majoritatea au pledat pentru dezmembrarea clădirii și construcția unui spațiu public amenajat pentru cetățeni (un parc cu o scenă de vară, piață de vară și weekend, teren de joacă pentru copii, teren de fitness pentru cetățeni etc).

La data de 13 aprilie Î.S. Serviciul de Stat pentru Verificarea şi Expertizarea Proiectelor şi Construcţiilor au desfășurat o analiză a situației actuale a clădirii publicate în Raportul de expertiză nr. 04-33/T privind starea tehnică a construcției nefinalizate a Casei de Cultură din com. Băcioi, construită în anul 1986, conform proiectului tip ,,265-12-216c” cu capacitatea de 600 de locuri, elaborat de ,,Молдгипрогаждансельстрой”.

Rezultatele examinării tehnice, au demonstrat încă odată ceea ce deja cunoșteau majoritatea cetățenilor, că blocurile de construcție reprezintă mai multe neconformități și o stare tehnică insuficientă a obiectivului provenite de la:
– executarea necalitativă a lucrărilor de construcții și abateri de la soluțiile tehnice prevăzute de proiect;
– nerespectarea soluțiilor de proiect și reglementărilor tehnice normative în construcții;
– starea înrăutățită și periculoase adusă de acțiuni climaterice și tehnogene asupra construcției;
– elementele construcției de importanță majoră sunt practic ruinate, acestea aflându-se în stare critică (avariată), care prezintă pericol vital pentru persoanele aflate în raza acestor elemente;
– Construcția nu corespunde gradului de rezistență seismică potrivit seismicității amplasamentului de 8 grade;

Recomandările grupului de experți tehnici demonstrează iraționalitatea finalizării acestei construcții care ar necesita resurse exorbitante, cu măsuri radicale de refacere sau consolidare.

Mai multe informații, și detalii privind opinia grupului de experți ce au făcut analiza stării actuale ale clădirii poate fi accesată mai jos:
https://bacioi.md/wp-content/uploads/2020/04/Scan-13-apr.-2020-22_16.pdf

Primăria comunei Băcioi urmează să inițieze un proiect de amenajare a unui spațiu public în urma aprobării Deciziei față de soarta acestei construcții din centrul localității.

Mai jos este atașat sondajul desfășurat pe pagina oficială de FB a Primăriei com. Băcioi.

SONDAJ PRIVIND CONSTRUCȚIA NEFINALIZATA CASA DE CULTURA DIN BĂCIOIÎn centrul satului Băcioi de peste 33 ani se găsește…

Опубликовано Primăria comunei Băcioi municipiul Chişinău Понедельник, 27 апреля 2020 г.