Press "Enter" to skip to content

Redeschiderea Grădiniței de copii „Ion Creangă” din s. Băcioi care și-a sistat activitatea acum 27 de ani

A fost redeschisă Grădinița de copii nr. 140 din s. Băcioi com. Băcioi, care și-a sistat activitatea acum 27 de ani, în 1994, și a fost abandonată până în anul 2012, când au demarat lucrările de reparație capitală.

Mesajul primarului Ilie Leahu:

„Sunt bucuros că împreună cu echipa Primăriei com. Băcioi am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect extrem de necesar pentru locuitorii noștri, mulți dintre care, până acum, erau nevoiți să-și ducă copiii la grădinițe în afara localității, ori să stea cu ei acasă până la atingerea vârstei de școlarizare, deoarece capacitatea grădinițelor noastre era limitată, problema locurilor de înscriere fiind permanentă.

De astăzi însă, grație bunei cooperări între Primăria com. Băcioi, Primăria Municipiului Chișinău, dar și cu aportul frățesc al Guvernului României, am soluționat această problemă, a lipsei locurilor libere în grădinițele din Băcioi, iar aici vor frecventa 160 de copiii. Pe teritoriul comunei vor activa cinci grădinițe cu capacitatea totală de peste 500 de copii.

Costurile pentru proiect, care a inclus: reparația capitală a încăperilor interioare, finisarea exterioară a celor cinci blocuri unite prin galerii, construcția cazangeriei şi a blocului alimentar, construcția rețelelor de apă, canalizare, încălzire, electricitate și comunicație, amenajarea grupurilor sanitare, cu edificarea a șapte pavilioane noi cu șapte complete de joacă pentru copii, vin din surse financiare alocate treptat, începând cu anul 2012, din fondurile bugetului municipiului Chișinău și a bugetului local.

În același timp, o importanță majoră în finalizarea acestui proiect la avut și Fondul de Investiții Sociale din Moldova, pentru alocarea în mod avantajos pentru comunitatea noastră a grantului românesc din Programul RO3, care a servit la procurarea mobilierului prin grupe, inventarului sportiv, utilajului din bucătărie, spălătorie şi uscătorie, dar și la alte dotări necesare bunei funcționări a instituției.

Grădinița se redeschide și în urma raportului de autoevaluare privind siguranța și sănătatea publică (inclusiv normelor sanitare și de protecție COViD-19) coordonat și aprobat de către ANSA și ANSP și Autorizația Sanitară pentru Funcționare emisă la data de 23.12.2020 de Centrul de Sănătate Publică Chișinău.

Primăria com. Băcioi va continua și în acest an proiectele de îmbunătățire a mediilor de studii pentru instituțiile locale și mizează pe creșterea competitivității acestora la nivel național.

Mulțumesc pentru prezență și implicare în acest poiect: dlui Ion Ceban, Primarul General al municipiului Chișinău, Excelenței Sale, dlui Daniel Ioniță, Ambasador al României în R. Moldova, dlui Iurie Chiorescu, directorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova; dlui Vladimir Bolea, deputat în Parlamentul R. Moldova; dlui Vasile Grădinaru, consilier municipal, Președintele Fractiunii PAS, Părintelui Diodor Tătaru, Parohul Bisericii Sf. Apostoli Mihail și Gavriil din com. Băcioi; iar colectivului Grădiniței nr. 140 îi doresc mult succes în acordarea unei educații de calitate copiilor din com. Băcioi – viitorul nostru de mâine.”

Ilie Leahu, primar al com. Băcioi

Reflectări în presă:

Albasat.md „Grădinița nr. 140 din Băcioi, dotată cu echipament cu susținerea Guvernului României”

ElenaRobu.md „Cum a fost renovată grădinița de copii din satul Băcioi cu sprijinul României”

Deschide.md „VIDEO // Guvernul României continuă să investească în educația R.Moldova. A dotat cu echipamente o grădiniță renovată din Băcioi”

Liber.tv „Un nou sprijin frăţesc! Încă o grădiniţă renovată de Guvernul României a fost inaugurată”

Ion Ceban, Primarul General al mun. Chișinău „Încă o grădiniță de copii redeschisă în comuna Băcioi, după decenii de stagnare.”

TVR „Grădiniţa Ion Creangă din comuna Băcioi, redeschisă cu sprijinul României”

Teleradio Moldova „Încă o grădiniţă a fost redeschisă în comuna Băcioi după zeci de ani de aşteptare”

FB LIVE: Redeschiderea Grădiniței de copii nr. 140 din comuna Băcioi, după reparație