Press "Enter" to skip to content

Cod Galben de schimbare bruscă a vremii – pe drumuri se va forma ghețuș

Serviciul Hidrometeorologic de stat anunță Cod Galben de schimbare bruscă a vremii pe întreg teritoriul țării.

În zilele de 11 și 12 februarie vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu trecere în ninsoare, izolat ninsori puternice. Grosimea stratului de zăpadă va crește cu 5-10 cm, atenționează meteorologii. Tot în zilele de 12 și 13 februarie vântul va prezenta intensificări de până la 17-22 m/s, iar pe drumuri se va semnala ghețuș.

Totodată, în legătură cu pătrunderea maselor de aer rece de origine arctică, în perioada 12-17 februarie temperatura aerului noaptea treptat va scădea de la -8..-13°C până la -14..-19°C, spre sfârșitul perioadei la nord până la -20..-22°C, iar ziua va scădea până la -8..-13°C, anunță meteorologii. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător condițiilor de iarnă, iar în portbagajul mașinii să păstreze lopată, nisip, lanțuri etc. Conducătorii auto trebuie să respecte regimul de viteză, iar dacă aleg o destinație mai îndelungată, să mențină încărcată bateria telefonului.  

Pompierii informează populația despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare în perioada rece a anului. Oamenii sunt rugați să nu supraîncălzească sobele, să verifice coșurile de fum înainte de exploatare, să stingă focul din sobă pe noapte și să aerisească bine încăperile pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Totodată, se recomandă prudență maximă la exploatarea surselor de încălzire, a aparatelor electrice, dar și a instalațiilor alimentate cu gaze naturale. 

În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență la Serviciul 112.