Press "Enter" to skip to content

Eveniment de comemorare a suferințelor celui de-al Doilea Război Mondial

Primăria com. Băcioi a organizat un eveniment de comemorare a suferințelor aduse de cumplita perioadă de conflict a celui de-al Doilea Război Mondial în care și-au pierdut viața milioane de oameni. 

Mesajul primarului, Ilie Leahu: 

„Suntem urmași ai celor care cu greu au reușit să supraviețuiască ororilor acelor timpuri, iar 9 mai a devenit deja o dată reper pentru celebrarea unei Europe unite, un spațiu durabil de solidaritate, ferit de riscul repetării experiențelor devastatoare ale războaielor mondiale.

Astăzi, din com. Băcioi a mai rămas în viață doar un singur veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, domnul Grigore Petrenco.

La eveniment au participat eroii veterani ai Războiului de pe Nistru și cei din Afganistan, dar și vitejii lichidatori ai avariei de la centrala atomo-electrică din Cernobâl.  Amenințările care vin peste noi, din păcate, adesea lovesc în oameni total nevinovați, iar ziua noastră senină de astăzi se datorează jertfei lor.

La fel, au fost prezenți și deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, consilieri locali, funcționari din cadrul Primăriei com. Băcioi, dar și mai mulți oameni de bună credință.

La fel ca și anul trecut, în acest an, pentru veteranii: celui de-al Doilea Război Mondial (1 persoană – Petrenco Grigore n. 03.01.1927), războiului de la Nistru (77 persoane), războiului din Afganistan (20 persoane), persoanelor participante la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl (2 persoane) și a mamelor celor decedați în războiul de pe Nistru (2 persoane) a fost dispus alocarea ajutorului material în mărime de: 500 de lei/veteran, iar pentru Grigore Petrenco, veteranul din cel de-al Doilea Război, 3 000 lei.

Totodată, astăzi, sărbătorim și sfânta sărbătoare a Blajinilor, ziua în care se pomenesc cei decedați și anume rudele și prietenii apropiați, odată cu asta avem datoria să-i cinstim și pe cei care și-au pierdut viața în numele libertății și păcii, să le cinstim memoria și să le aprindem o lumânare întru iertarea păcatelor lor.

Jertfa lor nu trebuie uitată niciodată, e datoria noastră comuna pentru faptul că putem astăzi trăi liberi.”