Press "Enter" to skip to content

Aprinderea rugurilor în Noaptea de Înviere, interzisă

Inspecția Pentru Protecția Mediului anunță cetățenii să evite aprinderea rugurilor în Noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.

Autoritățile menționează că, în procesul arderii anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de kilometri.

Constatările privind arderea anvelopelor și/sau altor materiale organice/toxice se vor documenta de inspectorii de mediu, în temeiul art. 154 alin. (1) litera r) din Codul contravențional al RM, care prevede amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei aplicată persoanei fizice și amendă de la 30.000 lei la 40.000 lei aplicată persoanei juridice.

Conform Regulamentului, cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

01-06_783