Press "Enter" to skip to content

Avertisment privind escrocheriile prin apeluri telefonice și mesaje false

Stimați cetățeni, Primăria com. Băcioi informează că în contextul informațiilor furnizate de către Poliția Capitalei, se atestă o creștere a cazurilor de escrocherii prin intermediul apelurilor telefonice, și anume victimele sunt apelate de către unele persoane necunoscute, unde sub pretextul că, reprezintă o instituție publică, informează despre faptul că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier, fiind vinovată de acest eveniment, iar la moment se află în stare gravă într-o Instituție Medicală, solicită surse financiare cu scop de a remedia situația.

Escrocii pot apela victimele pretinzând că reprezintă instituții bancare, și să ceară datele cardului bancar. Ulterior ei pot folosi aceste date pentru a extrage banii din cont.

Mai există un tip de escrocherie cibernetică operată prin spargerea profilului personal al victimei și solicitarea de a fi remise mijloace financiare de la prietenii virtuali ai acesteia.

Totodată, oamenii primesc mesaje, pretinse a fi de la Poșta Moldovei, în care li se cere să plătească prin transfer bancar pentru „reexpedierea” unui colet care nu ar fi putut fi „livrat”, din cauza lipsei de informații complete despre destinatar. În reacție, Poșta Moldovei informează că întreprinderea nu cere niciodată achitarea online a serviciilor pe care le prestează.

Se atenționează că, aceste solicitări sunt falsuri și au drept obiectiv de a estorca de la cetățeni mijloace financiare.

În acest context se recomandă, să nu dați curs acestor solicitări, iar în cazul primirii apeluri sau mesaje de acest gen de la persoane necunoscute, contramandați discuția și sesizați imediat organele de drept la numărul unic pentru apelurile de urgență 112, pentru a vă asigura asupra legalității/ilegalității acțiunilor descrise și evita victimizarea.